° BUREN BIJ KUNSTENAARS ° Vrijdag 18, Zaterdag 19 en Zondag 20 Oktober 2013 van 14u tot 18u ° Tentoonstelling in de Beeldentuin en Atelierbezoek ° Beelden Brons Rita Craeynest  ° Kaveiestraat 19 8554 Sint-Denijs ° Inkom langs tuinpoort ° Welkom! °
°°° "BEELD-EN-TUIN" ° Kaveiestraat 19  8554 Sint-Denijs ° van 29 juni tot en met 28 juli 2013 ° Open op Zaterdag en Zondag van 15u tot 19u of op afspraak 0032(0)486/624.333 ° Beelden Brons: Rita Craeynest ° Verzameltuin en Neerhofdieren: Jhonny Cneut ° Houtdraaiwerk: José Cneut ° In het kader van "OPEN TUINEN" van de Landelijke Gilden ° WELKOM °°°
  CURRICULUM

 

Geboren en opgegroeid te Marke (Kortrijk)

Naast haar Praktijk als kleuterleidster in de Vrije Centrumschool te Marke beoefende ze reeds geruime tijd als hobby het boetseren van terra-cottafiguren op autodidactische basis .

Ze liet zich later inschrijven aan de Stedelijke Academie te Kortrijk voor de leergang Boetseren-Beeldhouwen onder leiding van Hendrik Decuypere en behaalde in 1978 het finaliteitsdiploma.

Sinds 1972 exposeert ze geregeld in verschillende Vlaamse gemeenten . Ook in Wallonië, Frankrijk, Nederland en Duitsland en Engeland nam ze deel aan enkele tentoonstellingen .

Sinds 1995 realiseerde ze haar werken eerst grotendeels in polyester en nam zo geleidelijk de overstap naar tegenwoordig uitsluitend nog brons.

De geliefkoosde materie voor het creëren van haar werk blijft klei. Na het intensieve modelleren en vormgeven, meestal een werk van enkele maanden, volgen de opeenvolgende arbeidsintensieve stappen tot het beeld uiteindelijk herboren wordt in het duurzame, edele brons. Het liefst ziet ze haar figuren buiten, in de vrije natuur, in volle ruimte  en (zon…?)licht.

*Naast tal van belangrijke selecties verwierf ze :

*In 1994 de "Gouden Medaille" voor de discipline "Beeldhouwwerken, Keramiek en aanverwante technieken" op het Internationale Kunstsalon van de "Europese Kunstverdienste" te Koksijde. Bovendien won ze er de"Gouden Palm" van het hele salon voor het werk met de hoogste Kwotatie van de verschillende disciplines.

*In 1995 de "Generaal Ceuppens-prijs" ,eerste prijs van de Biënnale Beeldhouwkunst in het Cultureel Centrum van de Luchtmacht te Evere-Brussel.

*In 1996 de "Prijs van het Publiek" op de "Internationale Biënnale van de Provincie Henegouwen" te Moeskroen.

*In 2000 de "Zilveren Medalle" te Saint-Agnian-sur-Cher (Frankrijk) op de "Internationale                                                         Tentoonstelling M.A.E.F."(Métier Artistique Européen France)

*In 2003 de "Prijs van het publiek" op de Beeldenroute te Lo.

*2004: Ingelmunster Rustoord: Opdracht Geïntegreerd Kunstwerk “Beeldengroep Zomer”

*2005: Gemeente Aalter: Opdracht Geïntegreerd Kunstwerk “Marit – Stappend”

In haar leven en werk staat de mens centraal. Haar grootste voorliefde gaat, omwille van zijn pure onbevangenheid, naar het kind.

Sinds 1997 organiseert ze jaarlijks haar “Beeld-en-Tuin” & “Zomeratelier” in eigen tuin en atelier. Open tijdens de weekends (zat. & zon.) in juli van 15u tot 19u.

 

Naast haar praktijk als kleuterleidster en als beeldhouwster was Rita sinds haar jeugd ook vocaal aktief.

Ze zong lange tijd in het Halewijnkoor olv Hans Dirken en in het Bach-koor olv Michael Scheck, beiden te Antwerpen. Ze studeerde zang bij Monique Hannoulle en bij Françoise Vanhecke aan het Stedelijk Conservatorium te Kortrijk en behaalde in 1993 haar einddiploma "Solozang" en in 1994 het einddiploma "Vocaal Ensemble".

Ze is aktief in solozang en was dirigente van het "Sint-Dionysiuskoor" van St.-Denijs (Zwevegem) waarmee ze onder andere voor de BRT in 1991 de Zeewijding te Blankenberge muzikaal opluisterde en in 1992 ,in 1998 , in 2002 en in 2008 met dit koor te gast was te Lorsch (Duitsland).

 Ze Stichte en dirigeerde ook het kinderkoor "Tierlantijn" te Marke (Kortrijk) en in St.-Denijs(Zwevegem)  het "Nijzeke's Kinderkoor".  Sinds 2003 dirigeerde ze ook het OKRA-Koor te Zwevegem en vanaf 2006 het “Seniorenkoor van de Bekaert-Notenclub” eveneens te Zwevegem

 Ze was ook zingend lid van het Kamerkoor Collegium Cantorum en van het Oratoriumkoor“Altra Voce” beiden te Kortrijk.

In 2005 nam Rita het besluit om ten laatste eind 2010 alle dirigeeractiviteiten aan jongeren door te geven, wat in december 2010 ook daadwerkelijk gebeurde. Ze wil voornamelijk meer ruimte en tijd kunnen vrijmaken voor haar beeldend werk.

Haar twee oudste dochters Marjolein en Ingeborg Cneut zijn professioneel muzikaal aktief.

HOMEPAGE
BEELDEN
ATELIER
TENTOONST.
IN WORDING
CONTACT
REACTIES
 
° KUNST KWARTET KWAREMONT ° van 7 tot 29 September 2013 ° elke Zaterdag en Zondag van 14u tot 18u ° Hof ter Kwaremont, Ommegangstraat 1, Kwaremont °